Film in de klas: Creatief leren met een camera in de hand

Benieuwd hoe je film kunt betrekken in de les? Ontdek de kracht van film, podcast en docu in de klas!


Wat als je leerlingen niet alleen boeken lezen of geschiedenis leren uit een boek, maar actief betrokken worden bij het creëren van hun eigen films en documentaires? Film biedt een unieke kans om op een interactieve manier verschillende onderwerpen te verkennen, van literatuur tot geschiedenis en zelfs toekomstige beroepen. Het is een krachtige tool om kinderen te betrekken bij hun leerproces en tegelijkertijd hun creativiteit en samenwerking te stimuleren.

Van boek naar beeld

Stel je voor: de klas heeft net een spannend boek gelezen. Wat is er leuker dan de kinderen te laten samenwerken om hun favoriete scène te verfilmen? Het verfilmen van een verhaal zorgt ervoor dat leerlingen het boek niet alleen begrijpen, maar ook kritisch nadenken over de boodschap en de karakters. Ze krijgen de kans om te experimenteren met camerastandpunten, licht en rolverdeling. Het creatieve proces helpt ze om dieper in het verhaal te duiken en tegelijkertijd te leren over de technische aspecten van film.

Maak een podcast over de toekomst

Wat zou je later willen worden? Wat als je jouw leerlingen vraagt om een podcast te maken over hun toekomst? Door hun ideeën om te zetten in een audioproject, leren ze niet alleen over de beroepen die hen aanspreken, maar ook over storytelling, het gebruik van technologie en samenwerking. Het opnemen van een podcast is een goede manier om spreekvaardigheid en zelfvertrouwen te bevorderen, terwijl leerlingen leren hoe ze hun gedachten duidelijk kunnen overbrengen.

Verken de geschiedenis door een mini-docu

Een andere krachtige manier om film in de klas te gebruiken, is door leerlingen een documentaire te laten maken over een geschiedenis figuur of een belangrijk moment uit het verleden. Dit soort projecten stimuleert onderzoek, kritisch denken en presentatievaardigheden. Leerlingen moeten zich verdiepen in de feiten, vragen stellen en nadenken over hoe ze deze op een visuele en boeiende manier kunnen presenteren. Het proces van filmen, monteren en presenteren maakt het leren over geschiedenis veel interactiever en levendiger.

Samenwerken en leren door te doen

Wat film en media zo bijzonder maakt in het onderwijs, is dat het verder gaat dan alleen theorie. Het draait om het praktisch toepassen van kennis: samenwerken, plannen maken, problemen oplossen en creatief denken. Tijdens filmprojecten ontwikkelen leerlingen deze vaardigheden spelenderwijs. Ze ontdekken hoe ze verschillende ideeën kunnen samenbrengen en leren elkaar te ondersteunen om samen een project tot een succes te maken.

Het maken van een film is een proces dat niet alleen leidt tot een eindproduct, maar ook tot een onvergetelijke leerervaring. Wil je weten hoe onze lessen en workshops jouw leerlingen kunnen inspireren? Bekijk ons aanbod voor scholen en ontdek wat we voor jouw klas kunnen betekenen!

ONS AANBOD
Scholen
We bieden Filmkids lessen aan voor in de klas als aanvulling op de lesstof. Hierin wordt film als middel ingezet om bijvoorbeeld...
Ouders
Studio Filmkids is voor kids dé plek om het filmmaken te ontdekken tijdens een van onze Filmkids pop-up workshops...
BSO
In onze Filmkids workshoppen ontdekken de kids de wereld van film op een speelse en leerzame manier. Of het nu gaat om...